5 tips voor de perfecte Latte art

Over het algemeen denkt men bij het woord ‘barista’ aan iemand die met opgeschuimde melk figuurtjes maakt in diversen koffie varianten. In werkelijkheid is dit maar een klein onderdeeldeel van het vak.

‘Dus jij bent barista? Dan kan jij dus figuurtjes schenken in een cappuccino!’

Maar als barista is het zeer belangrijk om goed uit de voeten te kunnen met Latte art want, iedere barista haalt er voldoening uit wanneer hij een cappuccino serveert aan de gast die er vervolgens enthousiast op reageert en het deelt met zijn social media volgers!

Wat is Latte art nu eigenlijk?

Letterlijk vertaald betekend Latte art melkkunst. Latte art is het gieten van decoratieve ontwerpen (denk aan een hartje, rosseta, of een tulp) op een cappuccino of anderen koffie varianten. De barista schenkt de opgeschuimde melk in de crema laag van het espresso shot. Dit doet hij door middel van een speciale schenk techniek waardoor er een decoratief figuur ontstaat.

Wil jij dit ook kunnen? Lees dan door!

Hier volgen 5 basis tips die jou op weg gaan helpen in de wonderen wereld van de Latte art!

Tip #1: De perfecte Latte art

Gebruik de juiste koffie kopjes en melkkannen. Voor een cappuccino geld één deel espresso, éen deel melk en één deel melkschuim zorg er dus voor dat jou koffie kopje minstens 2/3e van zijn inhoud overhoud na het zetten van de espresso. Een espresso bevat over het algemeen circa 30 a 40ml koffie.

Gebruik de juiste melkkannen. Bij voorkeur één met een ronde schenktuit. Over het algemeen word er een grootte melk kan gebruikt bij het schenken van een cappuccino. De voornaamste reden hiervan is omdat je uit een grootte melkkan minstens 2 cappuccino’s kunt schenken. Overigens is het wel praktisch om naast een grootte schenkkan een kleinere variant te hebben. Zo kun je wat overtollig melkschuim overschenken in de kleinere kan zodat je de juiste structuur van je melk schuim kunt bepalen, maar je vervolgens ook nog wat melkschuim apart houd voor de 2e cappuccino. Het doel is natuurlijk om iedere cappuccino of variant exact het zelfde te laten smaken door de juiste delen koffie, melk en melkschuim

Tip #2: De mooiste Latte art

Zorg voor een goede crema laag op je espresso. Een goede crema laag is van groot belang wanneer je jou koffie variant op wilt vrolijken met een figuurtje. De crema bepaald namelijk jou contrast van de melk en de koffie.

Wanneer je espresso geen crema bevat geeft het toevoegen van de opgeschuimde melk het zelfde effect als wanneer je koffiemelk toevoegt aan je zwarte koffie.

Wanneer je espresso een mooie donkeren goud bruine crema laag bevat krijg je een perfect contrast tussen de opgeschuimde melk en de koffie.

Een mooie crema laag hangt af van meerderen factoren. Naast de juiste afstelling van de koffie maler en de water druk van de espressomachine zijn de volgende factoren ook erg belangrijk. Vers gebrande koffie, vers gemalen koffie ,de juiste zet techniek en de juiste koffie bonen. Een melange waar een klein deel Robusta in is verwerkt zorgt voor een mooiere crema laag.

Tip #3: De beste melk voor Latte art

Micro foam is een gladde melkschuim structuur zonder grootte bellen. Niet te dik maar ook niet te dun. Hoe dikker het melkschuim hoe dikker het Latte art ontwerp zal zijn. Mochten er toch grootte luchtbellen in je melkschuim zitten kan je dit omzetten in micro-foam door je melk rustig te walsen en eventueel zachtjes met de onderkant van je melk kan op je werktafel of bar te tikken.

Ook is het belangrijk dat je je melk niet laat verbranden tijdens het opschuimen. De melk moet minstens 55 C zijn en maximaal 65 C

Tip #4: De schenktechniek voor Latte art

Probeer in één keer door te schenken. Het toepassen van Latte art doe je door te schenken in één vloeiende beweging. De afstand van je melkkan tot het koffie kopje en de snelheid waarmee je schenkt bepaald uiteindelijk de kwaliteit van jou ‘Latte art cappuccino’.

Het stappenplan:

  • Wals voordat je begint met schenken je melkkan. Zodat het melkschuim niet boven op de verwarmde melk ligt maar het juist met elkaar vermengt is.
  • Houd je kopje schuin en begin met schenken op zo een 5cm afstand tot de rand van je koffie kopje tot dat het kopje 2/3e gevuld is.
  • Laat vervolgens de melkkan zakken met de schenktuut net boven de oppervlakte van je drank. Vanaf hier is het aan jou welk figuurtje je wilt creëren de juiste basis is in ieder geval gelegd.
  • Schud vervolgens de melkkan rustig heen en weer door je pols van links naar rechts te bewegen.
  • Breng net voordat het kopje vol raakt de melkkan al schenkend omhoog en schenk vervolgens in lijn van een diameter van de ene naar de anderen kant

Tip #5: Oefening baart kunst

Iedere beginnende barista of thuis barista droomt er van om de meest exotische figuren te kunnen maken. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. De één is dan misschien net wat creatiever of talentvoller dan de ander. Maar uiteindelijk is het maar voor een select groepje weggelegd en dat is voor de gepassioneerde doorzetters! Laat je niet gek maken door alle mooie online filmpjes van de meest grandioze kunstwerken die er zo simpel uit zien door het gemak waarmee de barista hem maakt. Ook hij heeft uren, dagen, weken, jaren geoefend en ontelbare melk koffies gemaakt voordat hij zijn Latte art kwaliteiten met de rest van de wereld kon delen!

Meer informatie over de beste Latte art of wil je mijn werk in het echt zien? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan voor een mobiele koffiebar inclusief barista op locatie.