Verschil arabica robusta

Arabica bonen of toch robusta bonen? Wellicht heb je er wel eens van gehoord, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze koffiebonen? Waar groeit het en wat voor effect heeft de soort boon op mijn koffie qua smaak en uitstraling? Op al deze vragen krijg je antwoord in dit blog!

Verschil tussen koffiebonen
Arabica en robusta koffiebonen

Wat zijn arabica koffiebonen?

Je ziet het wel vaker dik gedrukt staan in een reclame spotje of op een koffie verpakking: “100% Arabica koffie bonen” maar wat zijn Arabica bonen nu eigelijk?

Arabica is de oudste soort koffieboom die we kennen en groeit op grote hoogte, op bergplateaus of op vulkaan hellingen op een hoogte variërend tussen de 1000 en 2000 meter. Met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 150 tot 200 cm. De dagen zijn er mild van tempratuur en de nachten zijn er koel met een gemiddelde jaar tempratuur tussen de 15 en 24 graden Celsius.

Arabicabomen bloeien na het regen seizoen en na ongeveer 9 maanden zijn de vruchten rijp om geplukt te worden. In een jaar produceert een normale arabicaboom circa 5 kilogram aan bessen wat gelijk staat aan circa 1 kilogram groene koffiebonen. De arabica bessen worden met de hand geplukt, iedere bes bevat 2 zaden of te wel 2 groene koffiebonen.

Waar herken je een arabica koffieboon aan?

Arabicabonen vormen ongeveer 70% van de wereldkoffie, maar het is moeilijker te verbouwen omdat de arabicaboom gevoelig is voor ziektes, plagen en vorst. Een koffieboom maakt cafeïne aan als bescherming tegen parasieten en ziekten doordat er op hoogte minder dieren, parasieten en ziekten leven bevat de arabica koffieboon minder cafeïne dan de robusta koffie boon.

De bonen zijn groter, langer en platter dan robustabonen en bevatten minder cafeïne. Ook hebben ze een verfijnder en zuur rijker aroma.

Wat zijn Robusta koffiebonen?

De koffiesoort canephora beter bekend als robusta verschilt erg veel van de arabica koffieboon. Robusta is stevig van smaak, bevat meer cafeïne en heeft dan ook een betere weerstand tegen ziektes en plagen. Robusta groeit van zee niveau tot aan 700 m hoogte en groeit het beste bij een gemiddelde tempratuur van 24 tot en met 30 graden Celsius. Robusta bomen bloeien nog al onregelmatig, de groei van bloem tot een rijpe bes duurt circa 10 tot 11 maanden. De Robusta koffie heeft een hogere opbrengst bessen per boom dan de arabicaboom. De robusta kan met de hand geplukt worden maar doordat de bomen niet altijd op stijle hellingen groeien gebeurd dit ook machinaal. Het nadeel hiervan is dat ook alle onrijpe bessen worden geoogst.

De ‘stevige’ smaak van de robusta is niet zo geliefd als de arabica en maakt dan ook voor minder dan 30% van de wereld koffie productie uit terwijl hij beter te verbouwen is en dus ook goedkoper is.

Het effect van een koffieboon op de cremalaag

Robusta word vooral gebruikt in melanges, waar zijn smaak goed tot zijn recht komt. In gebieden zoals Afrika worden koffiebonen ongewassen en met de droge methode verwerkt. Dit zorgt ervoor dat veel van de oliën en suikers in de koffieboon blijft zitten. Hoe meer oliën en suikers de koffieboon bevat, hoe voller en mooier de cremalaag.

Arabica bevat minder suikers en oliën waardoor er vaak een klein percentage robusta word toegevoegd aan een melange, met als resultaat een oogstrelende goudgele cremalaag. Wettelijk is het toegestaan om op een verpakking te vermelden dat iets voor 100% uit Arabica bonen bestaat terwijl het maximaal 5% robusta mag bevatten.

Waar herken je een robusta koffieboon aan?

Robustabonen zijn ronder, kleiner maar wel zwaarder dan arabicabonen. Ze hebben een bruingroene kleur en bevatten meer cafeïne.

Wil je meer informatie over verschillende koffie soorten of wil je mijn werk in het echt zien? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan voor een mobiele espressobar op locatie!